Náhrady uhlíka, hnojivá či biopalivo. To všetko môže byť z odpadu, ktorý vzniká v potravinárstve
Náhrady uhlíka, hnojivá či biopalivo. To všetko môže byť z odpadu, ktorý vzniká v potravinárstve
Vedci skúmali možnosti opätovného využitia odpadu zo spracovania potravín. Dá sa premeniť na množstvo užitočných produktov.
Ilustračná foto / Zdroj: Pixabay
Vedci radia výrobcom potravín, ako naložiť s odpadom
Odpad zo spracovania potravín môže byť hodnotným zdrojom, ktorý má potenciál znížiť emisie skleníkových plynov. V novej štúdii vedci predstavujú ďalšie využitie pre zemiakové šupky, kúsky vyprážaného cesta, srvátku a iné odpadové produkty z potravinárskeho priemyslu, ktoré bežne končia na skládkach.
Výskumníci najprv analyzovali obsah tohto odpadu a na základe svojich zistení navrhli možnosti jeho ďalšieho spracovania, ktoré zahŕňajú udržateľné palivá, bioplyn či premenu odpadu na elektrickú energiu, ale tiež na užitočné chemikálie a organické hnojivá. Celkove ide o krok k lepšiemu využívaniu odpadu zo spracovania potravín vo veľkom meradle.
Hlavná autorka štúdie Katrina Cornish, ktorá pôsobí na Štátnej univerzite v Ohiu, uvádza, že cieľom jej tímu bolo valorizovať odpad, ktorý vzniká v potravinárskom priemysle, teda nájsť potenciálnu hodnotu v niečom, čo je inak pre spoločnosti bezcenné alebo dokonca nákladné, keďže musia platiť za likvidáciu odpadu, ktorý vyprodukujú.
S kolegami preto zhotovili základný model určený pre výrobcov potravín, ktorí nevedia, ako môžu s odpadom zo spracovania potravín naložiť. Vedci pre nich pripravili diagram, ktorý ich navedie konkrétnym smerom bez toho, že by museli strácať čas skúšaním postupov, ktoré z vedeckého hľadiska nie sú efektívne.